• 2310 443441 - 2310 444704
  • EMAIL
  • 09.00 - 17.00

Organic Beauty Cosmetics
Βιολογικά Καλλυντικά / Αιθέρια Έλαια / Έλαια Βάσης / Μακιγιάζ / Αντιγήρανση / Φυτικά Προϊόντα Υγείας

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ 2310 443441 & 2310 444704

Τι Σημαίνει ο Δείκτης SPF στα Αντιηλιακά;

Τι Σημαίνει ο Δείκτης SPF στα Αντιηλιακά;
Τι ακριβώς είναι ο δείκτης SPF, πώς λειτουργεί, πότε πρέπει να χρησιμοποιούμε αντηλιακό και πόσα συχνά θα πρέπει να εφαρμόζεται;

Για τον περισσότερο κόσμο το μαύρισμα προσδίδει στο δέρμα λάμψη υγείας και ομορφιάς, στην πραγματικότητα όμως, αποτελεί ένδειξη βλάβης από τον ήλιο. 
Πλέον, γνωρίζουμε ότι το αντηλιακό αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους συμμάχους που έχει κανείς απέναντι στον ήλιο και ότι όσο μεγαλύτερο SPF έχει, τόσο το καλύτερο, αλλά λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν τι ακριβώς είναι ο δείκτης SPF και τι σημαίνει.

 

Τι είναι ο δείκτης προστασίας SPF και τι πρέπει να γνωρίζει κανείς πριν επιλέξει αντηλιακό;

Αρχικά, υπάρχουν δύο είδη ηλιακής ακτινοβολίας. 

  • Η UV A, που αντιπροσωπεύει ποσοστό μεγαλύτερο από το 95% της ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνει στην επιφάνεια της γης, η οποία δημιουργεί ρυτίδες και γήρανση του δέρματος επειδή επιδρά στα κύτταρα που παράγουν ελαστίνη και κολλαγόνο.
  • Η UV B η οποία προκαλεί εγκαύματα και καρκίνο του δέρματος γιατί οι ακτίνες αυτές μένουν στην επιφάνεια της επιδερμίδας και παράγουν τη μελανίνη. Η δράση τους είναι πιο έντονη το καλοκαίρι και κυρίως τις μεσημβρινές ώρες.

Η επιλογή του αντηλιακού θα πρέπει να γίνει με βάση κάποια κριτήρια, όπως είναι ο δείκτης προστασίας SPF (Sun Protection Factor) ο οποίος θεσπίστηκε το 1962 για να βοηθήσει τους καταναλωτές.

Ο δείκτης SPF συμβολίζει το βαθμό προστασίας που προσφέρει κάθε προϊόν απέναντι στις UV B υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, χωρίς όμως να συνεπάγεται ότι όσο υψηλότερο βαθμό χρησιμοποιούμε τόσο μεγαλύτερη προστασία έχει κανείς.

Το βασικότερο είναι η συνάρτηση του δείκτη με τον τύπο του δέρματός μας καθώς και το χρόνο που θα περάσουμε στον ήλιο.

Ο προσωπικός μας δείκτης, λοιπόν, προκύπτει από τον χρόνο που χρειάζεται το δέρμα για να «καεί» από τον ήλιο σε συνάρτηση με το χρόνο που επιθυμούμε να παραμείνουμε σε αυτόν.

Για να καταλάβετε πώς λειτουργεί απλά σκεφτείτε αυτό: αν το δέρμα σας αρχίζει συνήθως να κοκκινίζει μετά από 20 λεπτά έκθεσης στον ήλιο, τότε η χρήση αντηλιακού με δείκτη προστασίας 15 θα αποτρέψει το κοκκίνισμα 15 φορές περισσότερο σε σχέση με τη φυσική άμυνα του δέρματος. Συνεπώς 5 ώρες, με την προϋπόθεση φυσικά ότι γίνονται επαναλήψεις κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των διάφορων δεικτών (SPF15 - SPF50+);
 

Υπάρχει αισθητή διαφορά μεταξύ των δεικτών 15 και 30 αλλά αν χρησιμοποιείτε υψηλή ή πολύ υψηλή ηλιοπροστασία, η διαφορά είναι πολύ μικρή. Έτσι για παράδειγμα, η χρήση δείκτη 30 κρατά μακριά το 97% των ακτίνων UVB που προκαλούν ερυθρότητα ενώ ο δείκτης 50+ κρατά μακριά το 98%. Η διαφορά μπορεί να μοιάζει απειροελάχιστη αλλά αν παρουσιάζετε φωτοευαισθησία, έχετε ανοιχτή επιδερμίδα ή είχατε νοσήσει από καρκίνο στο παρελθόν, ακόμα και αυτή η μικρή διαφορά στην προστασία μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη.

 

 

Τι είναι ο δείκτης προστασίας ευρέος φάσματος;

Όπως όμως ήδη έχουμε τονίσει, η UV A δεν αντικατοπτρίζεται στον δείκτη SPF γι’ αυτό θα πρέπει να επιλέγουμε αντηλιακό που να περιέχει προστασία και από αυτή την ακτινοβολία. Η φράση «ευρέως φάσματος» ή SPF υποδηλώνει την προστασία από την UV A χωρίς όμως να υπάρχει αριθμητική βαθμολόγηση της προστασίας που παρέχει εναντίον της.

Όλοι μας έχουμε δει ανθρώπους που κάθονται στον ήλιο χωρίς αντηλιακό και αποκτούν ένα υπέροχο ομοιόμορφο μαύρισμα. 
Θεωρούν πως αψηφούν τις ακτίνες του καθώς δεν καίγονται. 
Ωστόσο, όπως ακριβώς οι αδύνατοι άνθρωποι που κάνουν κακή διατροφή συσσωρεύουν προβλήματα υγείας για το μέλλον, έτσι και όσοι δεν βλέπουν άμεσα τις βλάβες του ήλιου μπορεί να έχουν πρόβλημα.
 Η ερυθρότητα του δέρματος είναι απλά μια αντίδραση στις ακτίνες UVB αλλά πολλά μπορούν να προκαλέσουν και οι ακτίνες UVA. 
Απλά, μπορεί να μην δώσει σημασία κανείς αν δεν συνοδεύονται από ερυθρότητα. Ένα αντηλιακό, λοιπόν, ευρέος φάσματος προστατεύει και από τους δύο τύπους ακτινοβολίας.

 

 

Κάθε πότε πρέπει να φοράω και να ανανεώνω το αντηλιακό;

Θα πρέπει να προσέχουμε για την έγκαιρη εφαρμογή του αντηλιακού 20 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο καθώς και την ανανέωσή του κάθε 4 ώρες και ειδικότερα μετά από απομάκρυνσή του λόγω εφίδρωσης ή νερού.

 

Είναι σημαντικό να επιλέξετε Επώνυμα Βιολογικά Αντηλιακά με Φυσικά Συστατικά Πιστοποιημένα από Διεθνείς Οργανισμούς! 

 

Βιολογικά Αντηλιακά Υψηλής Προστασίας για Ολη την Οικογένεια θα βρείτε στο WWW.ORGANICBRANDS.GR

 

  • Βρείτε Βιολογικά Αντηλιακά για Πρόσωπο ->  ΕΔΩ!
  • Βρείτε Βιολογικά Αντηλιακά για Σώμα -> ΕΔΩ!
  • Βρείτε Βιολογικά Αντηλιακά για Βρέφη & Παιδιά -> ΕΔΩ!

 

 

 

SHARE ON